!
!

Wij maken violen goed Speelklaar. Zodat de viool speelbaar en te stemmen is, zodat je er in mee naar les kunt. Wil je de klank verbeteren met duurdere nylon snaren, of betere strijkstok, staartstuk dan kunnen we dat ook voor je regelen. Het speelklaar maken kost ons de meeste tijd.

 

  Wat wij niet doen.  
  Laagste prijs garantie door alleen dozen schuiven. Dus koffer wordt niet geopend,  viool niet bekeken en afgesteld.  Zo worden de meeste violen online verkocht en verstuurd. 

Inkoop.
Violen selecteren wij op prijs, kwaliteit gebruikte materialen en wat er van te maken is.
Het arbeidsloon in het verre oosten is erg laag, daarom is de prijs laag. Een zelfde viool, in Nederland gemaakt, zal de viool minimaal een factor 15 x duurder zijn. Het probleem met de meeste goedkope violen is niet het materiaal van de viool maar de afwerking. Ze zijn niet speelbaar. 

Keuze 2 - Prijs / Kwaliteit - overzicht gebruikte houtsoorten.

Hoe zachter het hout (bij vuren en lindehout), hoe lager de prijs. Duurdere, hardere houtsoorten zoals ebben en jujube zijn duurzamer. Globaal geldt: Een massief bovenblad geeft warmere toon dan triplex. Hoe harder het hout hoe stemvaster. In ons atelier maken we violen goed speelbaar en stemvast instrument. 

viool in onderdelen.
1.  Toets - Stemsleutels
►  Ebbenhout  is een zeer harde houtsoort, het behoudt zijn vorm. Geeft een heldere klank en mooie lage tonen. 
►  Rosewood / Palissander geeft een volle klank met een eenvoudig  lage toon. Palissander is goedkoper dan Ebbenhout


2. Bovenblad / Zangbodem. 
Sparrenhout is het meest gebruikte hout voor bovenbladen op de viool. 
►Bovenblad Triplex ( gelaagd hout ) is het goedkoopst. Hoewel de kwaliteit minder is en het korter de klank vasthoudt, kunnen deze violen toch goed speelbaar zijn.

►Bovenblad Massief hout  geeft een natuurlijker klank, houdt noten langer vast.  Om deze redenen zijn violen van hogere kwaliteit gemaakt van massief hout.
.

 

 

De vioolbouwer ?
Onze specialiteit is dat wij de goedkope violen zo maken dat je er goed op kunt spelen. De viool is dan  goed stembaar en goed speelbaar. Heeft u voldoende financiële middelen ( meer dan € 600,- ) of speelt geld geen rol is de vioolbouwer ook een optie. 

►  Voor Speelklaar maken.